Släktforskning

 

Gamla fotografier

Detta album innehåller framför allt bilder som är från slutet av 1800-talet fram till 1920-talet även om en och annan av senare datum slunkit med. En del av bilderna är på för mig helt okända personer. Bilderna har legat i gamla släktalbum utan någon närmare anteckning om vem , eller vad, som avbildats på fotografiet, eller var det är taget. Om du som tittar känner igen någon av personerna , eller var bilden är tagen, så är du välkommen att ta kontakt med mig och berätta.

På den första bilden så igenkänner jag mannen i plommonstop och promenad käpp i första raden som min morfar – Wilhelm Persson. Kvinnan på hans vänstra sida är min mormor – Ester Persson född Lindgren. Jag har endast två andra bilder av henne, och då ligger hon i sjuksäng på lasarettet. Bilden verkar vara tagen vid någon form av skördefest (eller vid midsommar) , dock tidigare än 1921 för då avled Ester. Wilhelm och Esther på fest

 

Gruppfoto av familjemedlemmar (pojkar och män)De fyra personerna på denna bild obekant. Fotografiet är enligt texten taget i ”Atelier Jonn” i Arlöv, men något datum finns inte angivet.
Nedanför är ytterligare två bilder där jag inte vet vem personerna på bilderna är. Bilden på babyn är tagen på Hegermans Fotografi –Atelierer i Ystad så det skulle kunna vara någon i mormors släkt (Ester Augusta Ingeborg Wilhelmina f. Lindgren). Hon är född och uppväxt i Ystad.

 

Porträtt av okänd baby Porträtt av okända syskon

 

Morfars bror Fabian Persson Porträtt av min morfars bror Fabian Persson. Fabian blev 96 år gammal. Han avled år 1996.

 

Två okända unga män i soldatuniform modell Ä Bilden på soldaterna i uniform modell Ä, finns som så många andra, i min mors styvmors album (Emma Elisabet Persson f. Nilsson). Det finns ingen notering om vem dessa ståtliga soldaterna är, och inte heller när, eller var denna bild, den är tagen.

 

Anders och Ida Rasmusson med barn Tack vare att Carina Jönsson (ett barnbarn till Greta på bilden) kände igen personerna på bilden, och tog kontakt med mig, vet jag nu vem det är som fotograferats.
Personerna på bilden är min styvmormor Emmas syster Ida Rasmusson f. Nilsson med sin make Anders Rasmusson och deras barn. Från vänster så står pojkarna Ragnar, Erik, Helge, och i Anders knä sitter Folke och i Idas knä sitter Greta. Greta är född 1913 så bilden är mest troligt tagen under 1914.

 

Ragnar Rasmusson i solidatuniform Ragnar Rasmusson 60 år födelsedagsnotis Militären står antecknad som ”kusin Ragnar” dvs Ragnar Rasmusson. Ragnar var kusin till Emma Elisabeth Persson f. Nilsson (morfars 2:a hustru). I ett annat ”klippboks album” fanns klippet på då han fyllde 60 år vilket var 1965. Han var född 1905 och avled 1981.

 

Gruppfotot är tagit i Köpenhamn. I mitten står Emma, hennes dotter Ebon med sin make Willy samt deras son Robert. Morfar Wilhelm är inte med på bilden så troligtvis är den tagen 1951/1952.
 
Emma, Ebon och illy i Köpenhamn

 

Det här en bild som fanns i ett av albumen och som är ett foto vid en av de byggplatser som var igång inför Baltiska utställningen i Malmö 1914. Om det finns någon släkting med på bilden kan jag inte säga. Det finns ingen som jag i vart fall känner igen.
 
Byggplats

 

Här har vi Emma som ung poserande med sin väninna. Det står ingen notering om när bilderna är tagna eller vad väninnan heter. Emma ser ut att kunna vara i sena tonåren eller några år äldre, så gissningsvis kan bilderna vara tagna omkring år 1910.
Emma och väninna Emma och vännina 2

 

Emma och Alfred med barnen Ejber och Ebon Emma med sin första make Alfred Magnus Sjölin samt barnen Ebon och Ejber. Bilden är tagen i deras hus i Vellinge gissningsvis omkring 1918. Alfred avled i TBC 1920.

Emma med dottern Ebon Den här bilden visar Emma med dottern Ebon. Ebon är född 1910 så gissningsvis så är bilden tagen omkring 1912.

 

Okända soldater. Bilden på de tre (okända) soldaterna är tagen i Karlsborg så kanske de tjänsgjorde vid Livregementets husarer, K 3, som var förlagt till Karlsborgs garnison. Kortet är taget av Fotograf Ester Bergquist i Karlsborg. De skulle kunna vara släkt till Emma, men det finns ingen notering om detta.
I Karlsborg finns en fästning som byggdes under åren 1819-1909 som en del i det så kallade centralförsvarssystemet. Här skulle riksdag, regering, valutareserv och kungahus samlas i händelse vid krig eller annan fara var det tänkt. Fästningen tog dock så lång tid att färdigställa att den var omodern redan när den var färdig.

 

Här nedanför har vi ytterligare tre gamla bilder där de porträtterade personerna inte är kända, men bilderna fanns med i min styvmormor Emmas bildsamling. Två av bilderna är tagna i Malmö, och den tredje – den med paret – är tagen i Rydsgård.
 
Okänt barn Okänd ung man Okänt par

 

Morfars mor Eljena Andersson Morfars mor - Eljena Andersson - som dog 1903 i Arrie endast 48 år gammal. Morfars far - Per Jönsson - dog bara några år senare (1907). Samma år avled hans bror Edvin endast 17 år gammal, och två år tidigare (1905) så hade lilla systern Edit Paulina dött. År 1907 så var morfar 18 år och hans nu föräldralösa bröder var 13, 11 och 7 år gamla.

 

Ester i sjuksängMormor, Ester Augusta Ingeborg Wilhelmina f. Lindgren, i sjukbädden (längst till höger). Troligen 1920.

 

Barnen på denna bild är på min mor och hennes syskon och halvsyskon. Bilden är tagen i Mjölkalånga/Tyringe omkring 1922-1923.
I bakre raden står från vänster, Stig, Edith, Ejber, Sven och Ebon, och i den främre Willevi och Kalle.
 
Foto på barnen i Tyringe

 

 


Senast uppdaterad: 15 augusti 2016

© RoGPe Genealogi

 

Vår familjs anfäder

Här finner du födelse-/döds- samt vigseldatum etc. för familjens anfäder liksom anfäderträd upp till 3 generationer bakåt för varje individ. Det kan ju hända att du som läser detta och vi har någon gemensam anfader. Länken "Personer" visar dessa sorterade på namn, och länken "ort/plats" visar dessa först sorterade efter ort/plats och därefter på namn. Här visas inga nu levande anfäder eller andra släktingar.

 

Anfäder I

PersonerPersoner


PlatserOrt/plats


 

Anfäder II

PersonerPersoner


PlatserOrt/plats


 

Senast uppdaterad: 9 Februari 2022