Allt för Sverige 2014

(Great Swedish Adventure 2014)


På våren 2014 fick jag ett samtal ifrån en släktforskare som SVT anlitat för den 4:e upplagan av deras reality show "Allt för Sverige". Släktforskaren var Leif Mörk, och han berättade att en släkting till mig skulle delta i tävlingen det året, men han berättade inte vem det var mer än att det var en ättling till Anders Olsson. Det visade senare att vara Anders Olsson & Elna Persdotters sonsons dotterdotter Katie Malik.
Deltagarna välkomnades hem av programledaren Anders Lundin vid kajen i Malmö, vid den plats där deras anfäder steg ombord på ett fartyg för resan till Amerika. Därefter, vid en promenad genom Kungsparken i Malmö överraskades så deltagarna med att få träffa en av sina släktingar. Här mötte Katie för första gången en släkting av den svenska grenen av sin familj. Det var Elnas systers sons dotterdotter Anne Andersson som hälsade henne välkommen. Anne lovade att hålla tummarna för att just Katie skulle vinna tävlingen så att hon kunde få träffa fler av sina svenska släktingar.

Amerikanarna hälsas välkomna hem Första mötet

 

Priset för vinnaren av hela tävlingen var att få träffa och återförenas med en större skara av sina släktingar i Sverige. Katie var mycket nära att ta hem det hela, men "snubblade" på mållinjen och kom in som 2:a i mål strax bakom vinnaren John Olson. Den person som ringde och meddelade mig resultatet var en annan av SVT:s släktforskare, Fredrik Mejster. Så någon släktträff det året blev det inte.

 

Allt för Sverige - Finalen

Bilderna från tävlingen är ifrån TV-programmet "Allt för Sverige 2014"


Julspecial

Samma år planerade dock Sveriges television (SVT) att spela in en "Allt för Sverige Julspecial" under hösten 2014. Fyra deltagare från de fyra tidigare säsongerna fick komma hit igen och fick bland annat träffa ett mindre antal av sina släktingar.

Först fick Katie träffa några av släktingarna till Katies morfars farfar (Anders Olsson/Andrew Olson) och morfars farmor (Elna Persdotter/Ellen Olson) här nere i Skåne där de båda härstammade ifrån.


Julmöte i Skåne-01  Julmöte i Skåne-02

Efter vårt möte med Katie, vilket varade hela dagen, var det dags för henne att fara vidare till Stockholm för att där möte de andra tre Allt-för-Sverige deltagarna.

Lapland Airport

Herrgård

De 4 huvudpersonerna sammanstrålade i Stockholm för vidare färd till Lappland. Här landade planet på Lapland Airport i Gällivare kommun, vilket är ovanför Polcirklen. För en av deltagarna, Rebecca Redner, så var det längre norrut än hon varit tidigare.
Från flygplatsen så blev det hästskjuts till en större herrgård där julen skulle firas. Men innan dess så skulle julgranen kläs plus allt annat pyssel och bestyr som hör julen skulle utföras.
De fyra deltagarna, var Katie Malik (säsong 4>, Guy Clark (säsong 1), Rebecca Redner (säsong 3) och Nick Jones (säsong 4). Alla deltagarna hade innan de flög upp till Lappland fått träffat ett mindre antal av sina släktingar, men vad de inte visste var att de ännu en gång skulle få möta den svenska släkting som tog emot dem första gången de var här och tävlade i "Allt-för-Sverige".
För Katies del så var det Anne Andersson, vars morfars mor - Ingrid Hallberg f Persdotter - är yngre syster till Ellen Olson (Elna Persdotter).

Julmöte i Lappland-01  Julmöte i Lappland-04

Bilderna från Norrland är från TV-programmet


 

Kort presentation av Katie Malik

Elaine Kathleen "Katie" Malik är klassikt utbildad sopran och professionell operasångare, är utbildad revisor, samt utbildar själv i sång och i yoga.

På YouTube kan du höra henne sjunga bland annat Ave Maria av Charles Gounod, och på Spotify finns hela hennes album "Live at Urban Grace" tillgängligt

I samband med sitt deltagande i reality-serien "Allt för Sverige" så startade hon upp en sida på Facebook ,och på sin Hemsida så berättar hon om sina upplevelser under de olika avsnitten. Hon har även ett Twitterkonto.

Katie sysslar med Yoga och är även involverad i Yoga for Cystic Fibrosis.

Vid sitt besök under år 2015 så gav hon tre koncerter i tre olika kyrkor här i Skåne. Den första koncerten hon gav var en middagskoncert i Malmö Sankt Johannes kyrka den 18 juni, och den andra var den 20:e juni i Västra Sallerup gamla kyrka. Det sista uppträdandet var den 28 juni som gäst solist vid söndagsmässan i Lunds Domkyrka. Bilden nedanför är ifrån det uppträdandet.


Katie sjunger i Lunds domkyrka

 

De tre kyrkor i vilka Katie gav sina koncerter.

Bilden till vänster visar Johanneskyrkan i Malmö där Katie gav sin första koncert och bilden till höger visar Lunds domkyrka där hon gav den tredje.Det var i Lund, alldeles nära domkyrkan, som Katies morfars farmor - Ellen - bodde från 1882 fram till den 10 februari 1886 då hon emigrerade till Amerika.


Johannes kyrkan i Malmö Johannes kyrkan i Malmö


Kyrkan nedan till vänster är Västra Sallerups kyrka. Den kyrka som var Katies anmoder Elna Persdotters socken kyrka, och där Katie gav sin andra koncert. På kyrkogården finns en av kykogårdens äldsta bevarade gravstenar, och under den vilar två av Katies släktingar.


Västra Sallerup gamla kyrka  Gravsten Västra Sallerup kyrka


På gravstenen står inristat "Här under gömme stoftet af Krono Skatte Hästhemmans åboen i Eslöf Jöns Göranssons och dess afledne Hust Else Bengts dotters 2ne Dottrar Kirsti född 1805 d 26 Jun död 8 d 9 Aug Sissa född 1807 d 2 April död År 1808 d 6 Ju".
Jöns Jöransson är morfar till Elna Persdotter (Ellen Olson) och således morfars farmors mormors far till Katie.