Släktforskning

 

Allt för Sverige 2014

(Great Swedish Adventure 2014)


På våren 2014 fick jag ett samtal ifrån en släktforskare som SVT anlitat för den 4:e upplagan av deras reality show "Allt för Sverige". Släktforskaren var Leif Mörk, och han berättade att en släkting till mig skulle delta i tävlingen det året, men han berättade inte vem det var mer än att det var en ättling till Anders Olsson. Det visade senare att vara Anders Olsson & Elna Persdotters sonsons dotterdotter Katie Malik.
Deltagarna välkomnades hem av programledaren Anders Lundin vid kajen i Malmö, vid den plats där deras anfäder steg ombord på ett fartyg för resan till Amerika. Därefter, vid en promenad genom Kungsparken i Malmö överraskades så deltagarna med att få träffa en av sina släktingar. Här mötte Katie för första gången en släkting av den svenska grenen av sin familj. Det var Elnas systers sons dotterdotter Anne Andersson som hälsade henne välkommen. Anne lovade att hålla tummarna för att just Katie skulle vinna tävlingen så att hon kunde få träffa fler av sina svenska släktingar."Hålla tummarna", direkt översatt till engelska "Hold your thumbs", var ett uttryck som amerikanarna inte hade hört tidigare (deras variant är ju "keep your fingers crossed"), så "hold your thumbs" blev ett nytt uttryck för dem när de önskade att något skulle gå vägen.

Amerikanarna hälsas välkomna
hem Första
mötet

 

Priset för vinnaren av hela tävlingen var att få träffa och återförenas med en större skara av sina släktingar i Sverige. Katie var mycket nära att ta hem det hela, men "snubblade" på mållinjen och kom in som 2:a i mål strax bakom vinnaren John Olson. Den person som ringde och meddelade mig resultatet var en annan av SVT:s släktforskare, Fredrik Mejster. Så någon släktträff det året blev det inte.

 

Allt för
Sverige - Finalen

Bilderna från tävlingen är ifrån TV-programmet "Allt för Sverige 2014"


Julspecial

Samma år planerade dock Sveriges television (SVT) att spela in en "Allt för Sverige Julspecial" under hösten 2014. Fyra deltagare från de fyra tidigare säsongerna fick komma hit igen och fick bland annat träffa ett mindre antal av sina släktingar.

Först fick Katie träffa några av släktingarna till Katies morfars farfar (Anders Olsson/Andrew Olson) och morfars farmor (Elna Persdotter/Ellen Olson) här nere i Skåne där de båda härstammade ifrån.


Julmöte i
Skåne-01 Julmöte i Skåne-02

Efter vårt möte med Katie, vilket varade hela dagen, var det dags för henne att fara vidare till Stockholm för att där möte de andra tre Allt-för-Sverige deltagarna.

Lapland
Airport

Herrgård

De 4 huvudpersonerna sammanstrålade i Stockholm för vidare färd till Lappland. Här landade planet på Lapland Airport i Gällivare kommun, vilket är ovanför Polcirklen. För en av deltagarna, Rebecca Redner, så var det längre norrut än hon varit tidigare.
Från flygplatsen så blev det hästskjuts till en större herrgård där julen skulle firas. Men innan dess så skulle julgranen kläs plus allt annat pyssel och bestyr som hör julen skulle utföras.
De fyra deltagarna, var Katie Malik (säsong 4), Guy Clark (säsong 1), Rebecca Redner (säsong 3) och Nick Jones (säsong 4). Alla deltagarna hade innan de flög upp till Lappland fått träffat ett mindre antal av sina släktingar, men vad de inte visste var att de ännu en gång skulle få möta den svenska släkting som tog emot dem första gången de var här och tävlade i "Allt-för-Sverige".
För Katies del så var det Anne Andersson, vars morfars mor - Ingrid Hallberg f Persdotter - är yngre syster till Ellen Olson (Elna Persdotter).

Julmöte i Lappland-01 Julmöte i Lappland-04

Bilderna från Norrland är från TV-programmet "Allt för Sverige-Julspecial 2014"

Kort presentation av Katie Malik

Elaine Kathleen "Katie" Malik är klassikt utbildad sopran och professionell operasångare, är utbildad revisor, samt utbildar själv i sång och i yoga.

På YouTube kan du höra henne sjunga bland annat Ave Maria av Charles Gounod, och på Spotify finns hela hennes album "Live at Urban Grace" tillgängligt

Katie har en Hemsida där hon berättar om sina upplevelser under de olika avsnitten. Hon har även ett Twitterkonto.

Katie sysslar med Yoga och är även involverad i Yoga for Cystic Fibrosis.

Vid sitt besök under år 2015 så gav hon tre koncerter i tre olika kyrkor här i Skåne. Den första koncerten hon gav var en middagskoncert i Malmö Sankt Johannes kyrka den 18 juni, och den andra var den 20:e juni i Västra Sallerup gamla kyrka. Det sista uppträdandet var den 28 juni som gäst solist vid söndagsmässan i Lunds Domkyrka. Bilden nedanför är ifrån det uppträdandet.


Katie sjunger i Lunds
domkyrka

 

De tre kyrkor i vilka Katie gav sina koncerter.

Av bilderna här nedan så är den första till vänster visar Johanneskyrkan i Malmö där Katie gav sin första koncert, och bilden till höger om den är det Lunds domkyrka där hon gav sin tredje koncert. Det var i Lund, alldeles nära domkyrkan, som Katies morfars farmor - Ellen - bodde från 1882 fram till den 10 februari 1886 då hon beslötts sig för att emigrerade till Amerika.


Johannes kyrkan i
Malmö Johannes kyrkan i Malmö


Kyrkan nedanför till vänster är Västra Sallerups kyrka. Den kyrka som var Katies anmoder Elna Persdotters socken kyrka, och där Katie gav sin andra koncert. På kyrkogården finns en av kykogårdens äldsta bevarade gravstenar, och under den vilar två av Katies släktingar.


Västra Sallerup gamla
kyrka Gravsten Västra Sallerup kyrka

På gravstenen står inristat "Här under gömme stoftet af Krono Skatte Hästhemmans åboen i Eslöf Jöns Göranssons och dess afledne Hust Else Bengts dotters 2ne Dottrar Kirsti född 1805 d 26 Jun död 8 d 9 Aug Sissa född 1807 d 2 April död År 1808 d 6 Ju".
Jöns Jöransson är morfar till Elna Persdotter (Ellen Olson) och således morfars farmors mormors far till Katie.

 


Senast uppdaterad: 5 Maj 2021

© RoGPe Genealogi

 

Vår familjs anfäder

Här finner du födelse-/döds- samt vigseldatum etc. för familjens anfäder liksom anfäderträd upp till 3 generationer bakåt för varje individ. Det kan ju hända att du som läser detta och vi har någon gemensam anfader. Länken "Personer" visar dessa sorterade på namn, och länken "ort/plats" visar dessa först sorterade efter ort/plats och därefter på namn. Här visas inga nu levande anfäder eller andra släktingar.

 

Anfäder I

PersonerPersoner


PlatserOrt/plats


 

Anfäder II

PersonerPersoner


PlatserOrt/plats


 

Senast uppdaterad: 9 Februari 2022