Släktforskning

 

Familjebilder

 
Här i detta album så har jag tagit med en del gamla och ”halv”-gamla bilder som funnits inklistrade i album, legat lösa i en ”skokartong” eller ”brunt kuvert”. För ett fåtal av bilderna så finns det en anteckning om vem det är på bilden men inte var det är taget. En del av personerna känner jag igen. Andra har jag kunnat fråga andra om, men i många fall så vet jag inte vem det är. Kanske någon som ser bilderna vet och kan berätta detta för mig. Bilderna har ingen inbördes kronologisk ordning utan visas tidsmässigt lite ”hip som happ”.

 

Vilhelm o Gunnar med kompisarDen första bilden är tagen den 7 juli 1933 och visar ett antal glada ynglingar som poserar framför en husfasad klockan ½1 på natten. Längst ut till vänster så står fars storebror Gunnar, och som andra man från höger sitter min då 19 åriga far – Vilhelm Persson. Fotot kan vara taget på Ahlmansgatan i Malmö eftersom far fortfarande bodde hemma i föräldrahemmet vid den tidpunkten.

 

Jag på barnkrubbanDen lilla knubbiga saken som sitter på golvet längst till vänster är jag. Bilden är tagen på dagis, eller rättare sagt "barnkrubban" som det hette vid den tiden (omkring 1947/1948).

 

Jag och några flickor på trappenPå den här bilden har jag vuxit till mig lite och sitter jag omgiven av ett antal av gårdens ”femme fatale”. Kan väl vara i 5-6 års åldern. Bilden är med stor sannolikhet tagen då vi bodde på Värmlandsgatan 14 i Malmö (ett gatunummer som inte längre finns efter det att huset byggdes om på 1970/1980 talet). Namnen på flickorna har jag tyvärr glömt.

 

Mor som tärna på Malmö Almänna
Sjukhus (MASTidsperioden för den här bilden är omkring 1938-1940. Troligtvis Lucia 1939. Platsen är infektionskliniken på Malmö Allmänna Sjukhus. Tärnan som står som nummer 3 ifrån höger är min mor. Hon är här i 19-20 års åldern. Morfar gillade inte att hon arbetade här med tanke på de olika infektionssjukdomar som grasserade så han ”tog henne därifrån”. Han hade väl spanska sjukan i åtanke som härjade i Malmö 1918-1920. Under denna period så vårdades 860 personer för spanska sjukan på Epidemisjukhuset varav 193 dog.

 

Jag och mina syskon Jag
och min bror På den vänstra bilden står jag med mina syskon och min far i Pildammarna. Året är 1952/1953. På den andra är det jag och min bror på Stortorget i Malmö. Bilden är tagen omkring 1957.

 

Hemma på Värmlandsgatan efter min
brors dopDet här är ett bild som tagits i samband med att min bror döps 1951. Bilden är troligtvis tagen i den lilla etta som vi bodde i på Värmlandsgatan. Bilden har lite lustiga effekter. Verkar tagen med en lådkamera. Dubbelexponerad (?) och med lång tid (rörelseoskärpa).
Längst fram från vänster så sitter mor med min bror Benny i famnen. I mitten sitter mors styvmor Emma och längst till höger sitter min moster Brita med min kusin Gert i knät.I mittenraden finns mors halvbror Bertil till vänster och fars svägerska Sonja till höger (gift med Folke Persson). Längst bak står längst till vänster Greta, som är gift med Bertil, far står i mitten och hans bror Folke till höger.

 

”Farbror Georg”
Mor hade en farbror som var lantbrukare och som hon tydligen besökte en del i sin ungdom. Georg Persson var morfars 7 år yngre bror. Georg hade lantbruk på några olika ställen genom åren i Skåne. Bland annat i trakten kring Börringe så hade han ett vid namn Lagården. Georg och hans 1:a hustru Anna, och 2:a hustru Helga ligger alla begravda på Börringe kyrkogård. Exakt när, och var, dom här fyra bilderna är tagna är obekant.
På den första bilden så kan man skymta Georg och hans familj uppe i backen, och på nästa bild så går han bakom sina hästar.
På bilden därefter så står min mor Willevi på hölasset tillsammans med någon som jag inte känner igen medan Georg står nedanför, och bilden därefter visar George där går han efter hästen Freja tillsammans med dottern Lilian.

 

Georg

 

Georg

 

Georg

 

Här ett släktfoto vid en bemärkelsedag för Georg. Troligtvis på hans 50 års dag 3 juli 1946. Hustrun Anna avled 1955 så det kan inte vara något 60 års kalas. Förutom Georg och hans hustru Anna som står i mitten på bilden, så känner jag bara igen morfar Wilhelm, hans hustru Emma och hans bror Adolf.

 

Georg poserar vid sin högtidsdag (troligen 50 år)

 

Georg och Anna med några av sina barn. De fick 7 stycken under perioden 1916-1941

 

Den största flickan är min kusin Gun-Britt. De andra känner jag inte igen.

 

Moster Lisa (gift med mors bror Stig), Rut (dotter till Georg) och Georg.

 

Far och hans bröder med respektiveEn bild med far och hans bröder med respektive och deras barn.
Sittande från vänster: Vilhelm, Ellen (Ella), Gunnar Stående från vänster: Folke, Sonja, Marta och Malte. Barnen: Liselott, Åke (den mindre) och Kent Liselott och Åke är barn till Ella och Gunnar. Kent är Folke och Sonjas son. Av barnens ålder att döma (Liselott född 1930, Kent på hösten 1936 och Åke på våren 1937) så borde kortet vara taget sommaren 1940. Det är troligtvis fars första hustru Allie (f. Linell) som tar bilden.

 

Far och IvanFar (t.v.) med sin kompis och arbetskollega Ivan.

 

Far, Ivan och en arbetskompisPå denna bild så är det Ivan längst till vänster, i mitten en man som jag inte känner igen och till höger min far Vilhelm.

 

Far med sina kompisar spelar kortHär så sitter de och lirar lite kort Av åldern på personerna att döma så bör bilderna vara tagna någon gång mellan 1933 – 1936.

 

Morfar (Wilhelm Persson – inte att förväxla med min far Vilhelm Persson) hade koloni i Malmö. Den första skall ha legat bakom sjukhuset vid Pildammsparken, och den sista ute i Hyllie. Båda områdena har idag fast bebyggelse men stugan i Hyllie finns kvar än idag. Fast nu fungerar den mest som ett uthus/förråd bakom den permanentbostad som byggdes på tomten. När bilden är tagen vet jag inte, men i vart fall före oktober 1950 eftersom han då omkom i en trafikolycka.

 

Den här bilden är samma vy som ovan men tagen år 2011.

 

Morfars hobby var biodling och på bilden så poserar han med sina bikupor

 

Här står han vid bikuprna tillsammans med sina yngsta döttrar – tvillingarna Berta och Brita.

 

Den här bilden är tagen omkring 1927/1928 troligtvis ute i Södra Åkarp. Bilden visar Emmas syster Anna Andersson (f. Nilsson) och hennes make Olof Andersson samt deras söner Knut och Folke.

 

En bild på åldringarna på ålderdomshemmet i Södra Åkarp. Emmas mor – Margaretha Jönsson (f. Nilsdotter / Mårtensdotter) står som nummer fyra från höger.

 

fest hos morfar och mormorPå den här bilden så finns nästan alla morfars barn med. De som saknas är Bertil och tvillingarna Brita och Berta.
I bakre raden från vänster sitter mors syskon Karl, Edit, Edits man Emil, brodern Stig, min far Vilhelm, Karls hustru Inga, Roger, Jag och Gun-Britt.
I främre raden från vänster sitter morfar Wilhelm, min mor Willevi, mors styv-mor Emma, In-Britt, Ethel, Kenneth (?), Bertils fru Greta och Stigs fru Anna-Lisa.

 

Martha och Malte håller festÄnnu en gruppbild. Nu är det fars bror Malte som firar tillsammans med sin hustru Marta.
Personer på bilden (Dom som jag inte känner igen = N.N. = troligen ifrån Martas sida)
Sittande från vänster:
N.N., Bertil Svensson, Ingrid Svensson, Signe Eneberg, N.N., Marta Persson, Malte Persson, N.N., N.N., N.N., N.N.
Mittraden från vänster:
N.N., N.N., N.N., N.N., N.N., Eugen Eneberg, N.N., N.N., N.N., Folke Persson, Willevi Persson, Bengt Eneberg, Ella Persson, N.N., N.N., N.N., N.N., Gunnar Persson, N.N.
Övre raden från vänster:
Kent Persson, Liselott Persson, Åke Persson, Gunnel Persson, N.N., N.N., N.N., N.N., Margit Jaxin (Persson), Ture Persson, Sonja Persson, Vilhelm Persson, N.N., N.N.

 

Kalas hos far och morKalas hos Vilhlm och Willevi (toligen på Sofielundsvägen eller möjligtvis Sturegatan. Gissningsvis runt år 1944/1945).
Fotograf är troligen Vilhelm (far) eftersom det han som saknas i ”gänget”. Liksom kusin Kent.
På bilden sitter från vänster:
Willevi Persson (mor), Signe Eneberg f. Persson), Hilda Persson f. Olin (farmor), Ethel Rasmussen f. Persson, Sonja Persson f. Olsson, Bengt Eneberg, Åke Persson, Folke Persson, Martha Persson f. Andrén, Ella Persson f. Rasmussen, Gunnar Persson och Malte Persson.

 

Mor på maskeradPå den här bilden och nästa är mor (Willevi) med mustasch och hatt på maskerad med sin ”bordsdam” Margit Persson (Jaxin) och ”deras unge” (Margits väninna) som jag tror hette Eva.

 

 

Här är en bild på morfars bror Fabian. Han var yngst i morfars syskonskara. Han var endast 3 år gammal när hans mor Eljena dog 1903, och endast 7½ år då han och övriga syskon blev föräldralösa då fadern, Per Jönsson, avled i epilepsi 1907. Fabian var 96 år gammal då han avled 1996. På bilden verkar han vara någonstans mellan 15-20 år gammal så då bör bilden vara tagen ungefär 1915-1920.

 

Liten släktträffEn suddig bild som jag ändå tar med eftersom jag inte har så många bilder där mors ”farbror Adolf och tant Elin (Ellen)” finns med. När mormor – Ester – avled 1921 så skall Adolf och Ellen ha tagit hand om min mor en tid. De bodde då någonstans på Högamöllegatan i Malmö.
Längts fram på bilden sitter i ”stråhatt” min morfar Wilhelm. Mannen i plommonstop är Adolf Johan Andersson, morfars halvbror. Sidan om honom sitter – från vänster till höger – Adolfs hustru Elin (Ellen), därefter min mor Willevi, Emma, Edit, och sen tvillingarna Brita och Berta (tror att det är Brita som sitter främst).

 

morfar och Emma med barnTill slut en typ av bilder som var populära innan färgfilmen slog igenom på allvar – färglaggda svartvita foto.
På bilden finns:
Liggande allra längs fram ligger Ethel (i gult). Sittande så är det Stina Persson f. Sötterman, hennes make Sven Persson, morfar Wilhelm Persson, Emma Persson med en av tvillingarna i knät, Gudrun Sjölin f. Meyer med den andra av tvillingarna i sitt knä och sittande längst ut är det Stig Persson. Stående på knä därbak så är det Willevi Persson och Anna-Lisa Günter (Stigs fästmö).

 

 


Senast uppdaterad: 18 augusti 2016

© RoGPe Genealogi

 

Vår familjs anfäder

Här finner du födelse-/döds- samt vigseldatum etc. för familjens anfäder liksom anfäderträd upp till 3 generationer bakåt för varje individ. Det kan ju hända att du som läser detta och vi har någon gemensam anfader. Länken "Personer" visar dessa sorterade på namn, och länken "ort/plats" visar dessa först sorterade efter ort/plats och därefter på namn. Här visas inga nu levande anfäder eller andra släktingar.

 

Anfäder I

PersonerPersoner


PlatserOrt/plats


 

Anfäder II

PersonerPersoner


PlatserOrt/plats


 

Senast uppdaterad: 9 Februari 2022